Opis forum
Administrator
12 lutego jest obchodzony Dzień Darwina (z okazji 200 urodzin). Napiszę artykuł związany z ewolucją, głównie pod kątem zagadnień "ewolucja a religia".
Napiszę też recenzję filmu "33 sceny z życia", ale to już chyba na kolejny nr.
Użytkownik
15 stycznia mamy 90 rocznicę zamordowania Róży Luksemburg i Karla Liebknechta. Jeśli chodzi o samą Różę, to bardzo chętnie coś o niej napiszę. Z tym, ze kiedy to się ukaże, będzie już dawno po 15 stycznia Natomiast uważam, iż Luksemburg jest wara przedstawienia nie tylko jako komunistka, ale jako feministka i pacyfistka, o których jej obliczach niezainteresowani nie wiedzą wcale.
Myślałam o tym, żeby zrobić cykl artykułów na temat lewicy w krajach Zachodniej Europy. Jak tam lewica wygląda, jak funkcjonuje itd. Jak coś mogę się tym zająć ponadto można by było przybliżyć sylwetki Daszyńskiego czy Limanowskiego.
Administrator
Ja wycofuję się z pracy o Darwinie i biorę się za temat Palestyny, a później omówienie raportu o pracy w supermarketach.
A seria cyklów o lewicy bardzo mi się podoba.
Użytkownik
Opisanie lewicy europejskiej będzie ciekawe również (jak sądzę) dla członków redakcji. Dla mnie na pewno, bo mam bardzo małą wiedzę na ten temat, a chciałbym ją pogłębić. Do pierwszego numeru napiszę jeszcze artykuł o pacyfizmie (ten o Róży Luksemburg może być wrzucony kiedykolwiek, i tak niewiele się w tej kwestii zmieni). Mój opis pacyfizmu będzie trochę historyczny, bez bezpośredniego odwołania do walk w Gazie, ale myślę, że w jakiś sposób mógłby się z tym komponować.
A w ogóle to tak myślałam, żeby nie ograniczać się tylko do rzeczy historycznych i teoretycznych, ale zamieszczać również komentarze do bieżących wydarzeń w Polsce i na świecie. Tylko kto się tego podejmie??;D
Ostatnio edytowany przez jula (2009-01-18 19:59:38)
podobno ma być również dział kulturalny, ja? na czym ma polegać? co ma wchodzić w jego skład? jak coś mogę się nim z kimś zająć, ale muszę wiedzieć jakie mamy pole zasięgu. a jeśli nie wypali mi z działem kulturalnym to zgłaszam się do referowania wydarzeń... ale najpierw poszukuję chętnych do kultury.. ;]
Administrator
Nic nie zostało ustalone co do tego jak poszczególne działy (o ile takowe będą) mają wyglądać. W mojej opinii trzeba być elastycznym i jeśli ktoś napisze recenzję np. najnowszej płyty hiphopowej zespołu X, a ktoś inny postara się dokonać oceny kultury masowej (lub popularnej jeśli ktoś woli) to szeroko rozumiany dział kultury to pomieści. Każdy artykuł w tej chwili jest na miarę złota, z czasem jeśli ilość redaktorów się powiększy można zacząć wybrzydzać.
aha.. czyli, że jak będę podrzucał co miesiąc recenzję płytki jakiejkolwiek to będzie ona publikowana? mam nadzieję, że taki burdel tylko przez pierwsze kilka numer będzie... ponadto postuluję zorganizować kolejne spotkanie na omówienie szersze wszystkich aspektów gazetki...
Użytkownik
Do swideera: Można wszystko omówić na forum, ale doświadczenie wskazuje, iż na spotkaniach rzeczywiście więcej uda się w krótkim czasie ustalić.
Do juli: Zgadzam się z Tobą co do tego, żeby się nie ograniczać do wymienionych kwestii. Natomiast, jeśli chodzi o mnie, to jest to coś, na czym się znam, więc o tym piszę Uważam jednak, iż to co mówisz, bieżące wydarzenia w Polsce, na świece, ale również w Olsztynie, powinno zająć większość miejsca w piśmie. Ustalone to też tak było na tym spotkaniu przed założeniem forum. W numerze (wg. początkowych założeń) miał być max 1 artykuł traktujący o kwestiach teoretyczno-historycznych, czy, jak to wtedy nazwaliśmy, "na poziomie akademickim". Żeby się podjąć komentowania trzeba by znaleźć jakiś naprawdę rzetelny portal internetowy, który przedstawiał by fakty (nie chodzi o coś takiego jak np. wp.pl bo oni zalewają faktami, które w większości nas nie interesują). Jak ktoś mi pokaże dobry portal, to ja mogę chętnie współczesność komentować
Administrator
Ja bardzo chętnie spotkam się. Jakiś termin? Najlepiej przed feriami jeszcze.
Administrator
2-15 lutego.
Powiem tak: mi się od poniedziałku zaczyna sesja, więc jestem trochę zajęta i nie bardzo mam czasu pisać(mam nadzieję, że po sesji to się zmieni). Ale wydaje mi się, że na 1-2 godzinki mogę się wyrwać więc jak będziecie chcieli się spotkać to ja bardzo chętnie:D
Mateusz Żukowski napisał:
15 stycznia mamy 90 rocznicę zamordowania Róży Luksemburg i Karla Liebknechta. Jeśli chodzi o samą Różę, to bardzo chętnie coś o niej napiszę. Z tym, ze kiedy to się ukaże, będzie już dawno po 15 stycznia
Pierwszy numer zapewne wyjdzie gdzieś w drugiej połowie lutego jak nie na początku marca, a pamiętajmy, że 5 marca urodziła się Róża Luksemburg, więc moim zdaniem pasuje