Opis forum
Mateusz Żukowski napisał:
Można wszystko omówić na forum, ale doświadczenie wskazuje, iż na spotkaniach rzeczywiście więcej uda się w krótkim czasie ustalić.
Forum wbrew pozorom jest kiepskim środkiem komunikacji. Dużo efektywniejsze są spotkania na żywo i mam nadzieję, że będą się one odbywały jak najczęściej, kiedy już MS będzie miał swój lokal tj. od 5 lutego. Forum natomiast jest bardzo dobre do redagowania już samych tekstów, które będziemy chcieli zamieścić.
swideer napisał:
podobno ma być również dział kulturalny, ja? na czym ma polegać? co ma wchodzić w jego skład? jak coś mogę się nim z kimś zająć, ale muszę wiedzieć jakie mamy pole zasięgu. a jeśli nie wypali mi z działem kulturalnym to zgłaszam się do referowania wydarzeń... ale najpierw poszukuję chętnych do kultury.. ;]
W tym dziale warto recenzować przede wszystkim jakieś zaangażowane politycznie filmy.
jula napisał:
Myślałam o tym, żeby zrobić cykl artykułów na temat lewicy w krajach Zachodniej Europy. Jak tam lewica wygląda, jak funkcjonuje itd. Jak coś mogę się tym zająć
Bardzo dobry pomysł.
Do pierwszego numeru napiszę jeszcze artykuł o pacyfizmie (ten o Róży Luksemburg może być wrzucony kiedykolwiek, i tak niewiele się w tej kwestii zmieni). Mój opis pacyfizmu będzie trochę historyczny, bez bezpośredniego odwołania do walk w Gazie, ale myślę, że w jakiś sposób mógłby się z tym komponować.
Ja mam napisany artykuł o pacyfizmie "Czym jest pacyfizm? Czy zbrojenia prowadzą do pokoju?". Takie tam filozoficzne rozważania nad tym
bieżące wydarzenia w Polsce, na świece, ale również w Olsztynie, powinno zająć większość miejsca w piśmie.
Racja.
Można też w każdym numerze zrobić dział "ABC lewicy" czy "Lewicowy FAQ". Fajnie byłoby też w każdym numerze zamieszczać wywiad z jakąś znaną osobą: politykiem, naukowcem, działaczem społecznym (z regionu najlepiej) etc..
Ostatnio edytowany przez Relimon (2009-01-23 16:18:17)
Użytkownik
Relimon napisał:
Ja mam napisany artykuł o pacyfizmie "Czym jest pacyfizm? Czy zbrojenia prowadzą do pokoju?". Takie tam filozoficzne rozważania nad tym
To ja do drugiego numeru napiszę. Chciałem w tym artykule napisać nie tyle, czym pacyfizm jest, co raczej taki artykuł, że się tak wyrażę "zalety nie posiadania armii". (Napisałbym tam np. co było powodem szybkiego rozwoju japońskiej gospodarki - utrzymywanie tylko symbolicznych przez długi czas sił zbrojnych). Podrzuć na forum swój artykuł
Nasze (piszemy razem z Sylwią) tematy artykułów.
- Człowiek współczesny (wywiad z doktorem J. Kowalewskim z naszego wydziału, zajmuje się antropologią kulturową)
- sytuacja pracowników w restauracji "Kolorowa" (mobing, wykorzystywanie), sami tam pracowaliśmy niedługi czas i zapewniam że jest o czym pisać. Nikt nie wytrzymuje tam dłużej niż 3 miesiące.
Administrator
Ja napiszę o prawach pełnoletnich uczniów w szkołach.
Wpisujcie proszę art. do drugiego numeru. Jeśli chodzi o mnie to wybierzcie któryś z tych, które zamieściłem już. Ew. mogę napisać coś o homofobii, bo to pewnie wyjdzie gdzieś w połowie maja, a 17-tego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Przeciw Homofobii.
Relimon napisał:
Wpisujcie proszę art. do drugiego numeru. Jeśli chodzi o mnie to wybierzcie któryś z tych, które zamieściłem już. Ew. mogę napisać coś o homofobii, bo to pewnie wyjdzie gdzieś w połowie maja, a 17-tego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Przeciw Homofobii.
Jednak o tej homofobii napiszę coś do czerwcowego numeru. Wtedy będę mógł napisać parę słów o spotkaniu założycielskim KPH Olsztyn 22 maja, będzie też wtedy Parada Równości w W-wie, więc też będzie na czasie.
Co do moich artykułów do majowego numeru to może te:
- "Socjalizm etyczny wyrazem humanizmu"
- "Wegetarianizm postulatem współczesnej lewicy" (11-17.05.2009 jest Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu)