Opis forum
Macie przed sobą pierwszy numer gazetki pod tajemniczym tytułem MOL, który oznacza nie mniej nie więcej co Miesięcznik Olsztyńskiej Lewicy. Tematyka gazetki jest dosyć szeroka, obejmuje sprawy polityczne, społeczne, kulturalne. Porusza problemy współczesnego świata, zarówno w zakresie lokalnym jak i globalnym. Znajdzie się tu również miejsce na recenzje filmów czy książek. Na łamie gazetki rozmawiamy z ludźmi, których łączy to, że nie są obojętni na otaczający nas świat.
Widząc przed sobą słowo w tytule Lewica, wielu z pewnością zastanawia się co ono oznacza. Jest ono kojarzone różnie, często negatywnie wiązane z komunizmem albo czymś o lewym, niepewnym charakterze. W gwoli wyjaśnienia pragnę wskazać, choć nie narzucić, czym ono jest. Lewica to idea przemian w imię sprawiedliwego wyzwolenia człowieka w celu budowy wspólnego, lepszego świata. Lewica to poczucie empatii dla bliźnich, chęć pomocy najsłabszym, system wartości, który w centrum stawia człowieka niezależnie od jego pochodzenia czy przekonań. Jest dążeniem do sięgających z rewolucji francuskiej trzech słów: równość, wolność, braterstwo.
Nie definiujmy jednak zbyt idei, dla której charakterystyczna jest otwartość i ciągła chęć przemian. Papier, który trzymacie w ręku jednoczy ludzi, którzy czują lewicowe wartości. Ważną cechą MOL-a jest to, że każdy, kto poczuje, że ma w sercu podobne wartości, zgadza się z treścią tu zawartą bądź po prostu go ona zainteresuje, może razem z nami współtworzyć nasz wspólny Miesięcznik. Zainteresowanych prosimy o kontakt.
Z pozdrowieniami Redakcja MOL-a.
Użytkownik
ja byłem przeciwny używaniu w tytule słowa lewica, ale w sytuacji w której demokratycznie przyjęty został MOL taki wstępniak uważam za bardzo dobry, popieram
Administrator
Ja bym bardziej skoncentrował się na wyjaśnieniu miejsca gazety w olsztyńskich realiach politycznych i społecznych niż odnosił się do definicji współczesnej lewicy. Chociaż bardzo mi się ona podoba swoją drogą.
Użytkownik
Macie przed sobą pierwszy numer gazetki pod tajemniczym tytułem MOL, który oznacza nie mniej nie więcej co Miesięcznik Olsztyńskiej Lewicy. Tematyka gazetki jest dosyć szeroka, obejmuje sprawy polityczne, społeczne, kulturalne. Porusza problemy współczesnego świata, zarówno w zakresie lokalnym jak i globalnym. Znajdzie się tu również miejsce na recenzje filmów czy książek. Na łamie gazetki rozmawiamy z ludźmi, których łączy to, że nie są obojętni na otaczający nas świat.
Widząc przed sobą słowo w tytule Lewica, wielu z pewnością zastanawia się co ono oznacza. Jest ono kojarzone różnie, często negatywnie wiązane z komunizmem albo czymś o lewym, niepewnym charakterze. W gwoli wyjaśnienia pragnę wskazać, choć nie narzucić, czym ono jest. Lewica to idea przemian w imię sprawiedliwego wyzwolenia człowieka w celu budowy wspólnego, lepszego świata. Lewica to poczucie empatii dla bliźnich, chęć pomocy najsłabszym, system wartości, który w centrum stawia człowieka niezależnie od jego pochodzenia czy przekonań. Jest dążeniem do sięgających z rewolucji francuskiej trzech słów: równość, wolność, braterstwo.
Nie definiujmy jednak zbyt idei, dla której charakterystyczna jest otwartość i ciągła chęć przemian. Papier, który trzymacie w ręku jednoczy ludzi, którzy czują lewicowe wartości. Jesteśmy alterglobalistami, antykapitalistami, antyfaszystami, feministami, pacyfistami, nie obojętne są nam problemy najuboższych i prześladowanych mniejszości. Tworzymy szerokie grono ludzi o rozmaitych poglądach, w których znajdzie się miejsce dla każdego, któremu nie jest obojętny człowiek jako wartość sama w sobie. Ważną cechą MOL-a jest to, że każdy, kto poczuje, że ma w sercu podobne wartości, zgadza się z treścią tu zawartą bądź po prostu go ona zainteresuje, może razem z nami współtworzyć nasz wspólny Miesięcznik. Zainteresowanych prosimy o kontakt.
Z pozdrowieniami Redakcja MOL-a.
To co dodałem jest pogrubione. Jak ktoś ma jakiś pomysł bardzo proszę o uwagi.
Ostatnio edytowany przez syl_k-1983 (2009-03-30 20:37:48)
wstęp do 2 numeru Może być?
Jak sugeruje pierwsza strona, głównym tematem numeru są Eurowybory. Niestety ciągle jeszcze w świadomości Polaków pozostają one na odległym planie, o czym świadczą sondaże frekwencji. Jakie są tego powody? Z pewnością dla wielu ludzi struktury UE są ciągle tematem obcym i nie wiedzą co ma im przynieść wybór swojego kandydata. W numerze m.in. staramy się przybliżyć temat Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie staramy się zachęcić Olsztynian do wzięcia udziału w wyborach. Z doświadczenia wiadomo bowiem, że niska frekwencja niszczy ideę demokracji, czyli wypacza realne chęci większości obywateli. Weźmy więc udział w wyborach aby inni nie zdecydowali za nas.
W numerze znajdzie się wywiad z kandydatami jednej z list lewicowych- Polskiej Partii Socjalistycznej.
Oczywiście w gazetce pojawią się także inne tematy, niezwiązane z wyborami. Jak ostatnio, znajdziemy recenzję, tym razem sztuki teatralnej „Utracona część Katarzyny Blum”. Porozmawiamy o problemach współczesnej emigracji zarobkowej, przybliżymy postać Bogdana Limanowskiego, przybliżymy ideę wegetarianizmu.
Na koniec pragnę przypomnieć, że ciągle poszukujemy chętnych osób do uczestnictwa w redagowaniu gazetki. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą się podzielić swoimi poglądami.
Administrator
Z tym "przybliżymy" to powtórzenie, poza tym ok.